Gedragsverandering met behulp van 3 elementen: trigger, gedrag en beloning
Ik heb een fitnesshoepel in de kast liggen. En een meditatiekussentje. En oh ja, ook een laptopstandaard om staand te werken. Wat deze voorwerpen met elkaar gemeen hebben? Ik heb ze aangeschaft om nieuwe gewoontes aan te leren. Gewoontes die me een vitaler en blijer mens maken. Het klinkt vast bekend: goede voornemens zijn makkelijk om te maken, maar nog makkelijker om te vergeten. Daar komt de Habit Loop om de hoek kijken. Lees je mee hoe we goede voornemens kunnen omzetten naar blijvende gedragsverandering?
Ik hoepel wel eens, ik mediteer wel eens, en ik werk wel eens staand. Wel eens inderdaad. Duurzame gedragsverandering is me tot nu toe nog niet écht gelukt. Dat is niet omdat ik de uitvoering vervelend vind: ik vind het juist fijn om te hoepelen, te mediteren en af en toe staand te werken. Het ‘probleem’ is dat er nog geen duidelijke trigger is voor dit gedrag.
Gedragsverandering kan heel groots klinken. Maar eigenlijk bestaat een groot deel van ons gedrag uit onze kleine, simpele gewoontes. De Habit Loop theorie van Charles Duhigg laat zien hoe gewoontes werken. De Habit Loop bestaat uit drie onderdelen: de trigger, het gedrag en de beloning. Deze theorie laat zien hoe een trigger functioneert als herinnering om bepaald gedrag uit te voeren dat ons vervolgens een beloning geeft.
Trigger
De trigger dient als herinnering om bepaald gedrag uit te voeren. Een trigger is iets dat er sowieso is, en komt dus vaak van buitenaf. Zo hoef je niet steeds zelf aan de actie te denken, maar herinnert de trigger je eraan. Een trigger is vaak een tijdstip, een locatie, een persoon of een andere actie. Bijvoorbeeld: om 16:00 uur is het tijd voor Cup-a-soup.
Gedrag
Het gedrag is de actie die je wil uitvoeren – of juist wil laten, als je wil stoppen met een slechte gewoonte. Het gedrag is een bepaalde handeling die steeds meer routine wordt. Gedrag kan van alles zijn: van stoppen met snoozen tot minder koffiedrinken tijdens je werkdag.
Beloning
De beloning is wat je ervaart nadat je het gedrag hebt uitgevoerd. Meestal is het geen beloning in de vorm van een prijs, geldbedrag of een medaille, maar eerder een gevoel of gedachte. In het geval van stoppen met snoozen is de beloning bijvoorbeeld dat je de dag actiever begint. In het geval van minder koffiedrinken tijdens je werkdag is de beloning bijvoorbeeld dat je ‘s nachts beter slaapt.
Verschillende campagnes gebruiken de Habit Loop om gedragsverandering te stimuleren: hieronder bespreken we twee voorbeelden.
Praktijkvoorbeeld: gedragsverandering met De Nationale Beweegminuut
We zitten met z’n allen veel te veel. Daarom heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid De Nationale Beweegminuut in het leven geroepen:
In deze aanpak wordt gedragsverandering benaderd met de Habit Loop. Wat is in deze campagne de trigger, het gedrag en de beloning? *
PRAKTIJKVOORBEELD: GEDRAGSVERANDERING IN ORGANISATIES
In de verandercommunicatie is de Habit Loop een inspiratiebron. Want verandering is gedrag, en gedrag bestaat (grotendeels) uit gewoontes. Zo stelde de provincie Utrecht ons de vraag: hoe zorgen we ervoor dat medewerkers meer wandelen tijdens de werkdag? Hoe kunnen we een wandelende meeting, oftewel weeting, meer stimuleren? Medewerkers geven aan dat meetings met z’n tweeën zich vaak lenen voor een weeting, maar toch zien we dat het voor veel mensen nog geen routine is. Waar begin je met meer weeting tijdens je werkdag? Als we de Habit Loop toepassen, zou het creëren van deze gewoonte er zo uit kunnen zien:
Een collega plant een tweepersoons meeting (bila) in (trigger). Ik stel voor om de vergadering wandelend te doen (gedrag). We vergaderen productiever en creatiever. Het is een boost voor mijn energie! (beloning)
Je weet dan: als een collega een vergadering voor twee personen inplant, stel ik voor om de meeting wandelend te doen. Natuurlijk kan niet elk overleg wandelend, maar toch heb je een heldere afspraak met jezelf gemaakt. Dat maakt het makkelijker om het gewenste gedrag consistent uit te voeren, zodat het langzaam maar zeker een gewoonte wordt. Voor bila’s wordt wandelend vergaderen dan de standaard optie, in plaats van de uitzondering.
IN HET KORT
De Habit Loop in een notendop: koppel je goede voornemen aan een duidelijke trigger, zodat je eraan herinnerd wordt. En zet als verandermanager ook de kracht van de Habit Loop in om nieuw gedrag te stimuleren: help medewerkers om een trigger te koppelen aan het gewenste gedrag.
Het schrijven van deze blog heeft me geïnspireerd om eens goed te kijken naar de gewoontes waar ik het eerder over had, mediteren bijvoorbeeld. Ik weet nu hoe ik dit beter kan aanpakken: direct na het avondeten (trigger), ga ik tien minuutjes mediteren (gedrag), zodat ik de dag bewust af kan sluiten en tot rust kom (beloning).
Hoe ga jij de Habit Loop toepassen om gedragsverandering te realiseren?
* De trigger = elke werkdag om 11:00 uur, het gedrag = één minuut bewegen, de beloning = gezonder en energieker werken.
Good to know: zie jij kansen voor gedragsverandering binnen jouw organisatie? Neem gerust een kijkje bij gedragsinterventies die we eerder deden.