Richting geven aan communicatie door strategie
Hogeschool Utrecht
De uitdaging
PREVENT is een SPRONG groep van de Hogeschool Utrecht en de Hogeschool van Amsterdam. Binnen dit netwerk werken onderzoekers, docenten en praktijkpartners samen aan maatschappelijke vraagstukken rondom preventie in zorg en welzijn. De groep is dynamisch van samenstelling en werkt op het snijvlak van onderzoek, onderwijs en praktijk.
Juist doordat er zoveel verschillende mensen, perspectieven en thema’s betrokken zijn, is het een uitdaging om eenduidig en herkenbaar te communiceren. Hoe vertel je als collectief een verhaal dat zowel wetenschappelijk onderbouwd als toegankelijk en uitnodigend is? En hoe zorg je dat dat verhaal stevig genoeg is om als basis te dienen voor een nieuwe website?
CODE GEEL ging met die zoektocht aan de gang, en begon bij de essentie: waar staan we voor, wat willen we laten zien, en voor wie doen we dat?

Onze aanpak
Stap 1. Luisteren, ophalen, begrijpen
Met betrokkenen uit verschillende werkpakketten van PREVENT haalden we op welke communicatiebehoeften er zijn, waar kansen liggen en welke zorgen spelen. We spraken zowel met het communicatieteam als met verantwoordelijken per werkpakket. Beide groepen gaven waardevolle inzichten over hoe zij communicatie zagen en welke verwachtingen ze hadden.
Aan CODE GEEL de taak om deze input om te zetten in een breed gedragen communicatiestrategie, zodat iedereen ermee aan de slag kan.
Stap 2. Een strategie die richting geeft
De inzichten vormden de basis voor een concrete communicatiestrategie. Die strategie bracht focus aan met een heldere hoofdboodschap en werkte per doelgroep uit hoe zij het best bereikt en aangesproken kunnen worden.
Daarnaast zijn er op basis van de gevoerde gesprekken duidelijke communicatie-doelstellingen geformuleerd. Deze doelen werden samen met de verzamelde inzichten de basis voor de toolkit die we vervolgens zouden ontwikkelen.
We presenteerden onze ideeën voor de toolkit aan het communicatieteam. Als ze het nut van een bepaalde tool zagen, mochten ze dat laten weten door op de rode knop te drukken. Deze wil ik!


Stap 3. Eigenaarschap door een toolkit
Zodra het communicatieteam groen licht gaf, gingen wij aan de slag om de geselecteerde tools verder te ontwikkelen. We creëerden een toolkit met praktische hulpmiddelen die iedereen binnen het netwerk in staat stellen om zelfstandig met de communicatie aan de slag te gaan. Deze toolkit bevatte formats, richtlijnen, ondersteunende theorieën en voorbeelden die helpen bij het consistent en effectief overbrengen van de boodschap van PREVENT.
Met de toolkit in handen wordt communicatie nu een gedeelde verantwoordelijkheid. Het is niet alleen aan het communicatieteam, maar aan iedereen binnen de organisatie om de boodschap uit te dragen. Iedereen kan nu meewerken aan een uniforme, herkenbare communicatie die het verhaal van PREVENT vertelt.

Wil je meer richting geven aan je communicatie?

Anne komt graag met je in contact!