Verrassen en opschudden: dit is CODE ELISA

“Ik laat mensen graag zien hoe creativiteit je werk leuker en slimmer kan maken 

Met Elisa’s komst gaat CODE GEEL ongetwijfeld mooie groeistappen maken. Ze is doordacht, ambitieus, en altijd op zoek naar manieren om buiten de gebaande paden te gaan. Creativiteit is de rode draad in haar leven. Lees hier Elisa’s verhaal!

“Zo lang als ik me kan herinneren vind ik het leuk om creatief bezig te zijn. Ik ben opgegroeid op het platteland, in een omgeving met weinig speeltuinen. Dat zorgde ervoor dat ik een eigenzinnig en onbevangen kind was. Ik verzon zelf spellen, bouwde vlotten en maakte eigen kledingstukken. Ik verveelde me nooit.’’

Creatief met communicatie

“Eigenlijk wilde ik architect worden, maar ik was niet zo goed in wiskunde. Ik wilde geen bètavakkenpakket, taal lag me meer. Ik dacht: creatief zijn kan ook in communicatie, met taal en beeld. Hoe komt een boodschap over, hoe maak je daar bepaalde impact mee, en zet je mensen in beweging? Daar wilde ik meer over weten.”

“Ik vind het leuk om met een nieuwsgierige blik in een nieuwe wereld te duiken”

Voor de opleiding Bedrijfscommunicatie kwam Elisa terecht in Utrecht, waar ze nooit meer is weggegaan. “Ik vond het een leuke opleiding, met veel theorie én praktijk.” Naast de vele studieopdrachten, deed Elisa ervaring op als freelancer. “Ik schreef veel voor een kinderdagverblijf, wat voor mij een nieuwe wereld was. Dat vind ik het leuke aan het communicatievak: je kan als buitenstaander met een nieuwsgierige blik onwetende vragen stellen, die je veel informatie opleveren.”

Hoe verander je gedrag?

“Ik deed mijn afstudeerscriptie over communicatie en gedragsbeïnvloeding voor de Provincie Utrecht: de provincie wilde meer medewerkers stimuleren om de fiets te pakken in het woon-werk verkeer, door middel van een fietsapp. Een ontzettend leuk gedragsvraagstuk vond ik, want vitaliteit is een belangrijke factor in mijn leven. Door middel van onderzoek kwamen we achter argumenten om de fiets wel of niet te pakken, en daar konden we op inspelen. Mensen willen niet in een nat pak op het werk verschijnen. Door push-meldingen te ontvangen over het weer van de volgende dag, werden mensen gestimuleerd om vaker de fiets te pakken. Daarnaast gebruikten we gamification en nudging elementen.’’

“Ik geloof in gelijkwaardigheid binnen organisaties, door verder te kijken dan iemands functie”

“Daarna was ik afgestudeerd en nam ik een tussenjaar. Ik ben solo gaan reizen door Australië. In tegenstelling tot wat social media vaak laat zien, is reizen niet altijd alleen maar leuk. Zo kwam ik bijvoorbeeld in Australië op een afgelegen plek tot de ontdekking dat alle hostels vol zaten, en dacht ik even dat ik op straat zou moeten slapen. Door tegenslagen aan de andere kant van de wereld alleen te overwinnen, is mijn zelfvertrouwen gegroeid. En wat me erg bijbleef, was de gelijkwaardigheid in een groep reizigers. Wat je deed, qua werk of studie, werd minder belangrijk. Ik denk dat we ook wat meer gelijkwaardig mogen zijn in organisaties, door voorbij iemands functie te kijken en de nieuwsgierigheid naar elkaar te omarmen.”

Leiderschap en teamontwikkeling

“Ik heb toen een master in organisatiewetenschappen gedaan, omdat ik menselijk gedrag bij organisatieveranderingen en groepsdynamica beter wilde leren begrijpen. Deze combinatie hielp me om niet alleen inzicht te verkrijgen in hoe effectieve communicatie cruciaal is bij veranderingen, maar ook bij het begeleiden van veranderingen en het verbeteren van de samenwerking binnen teams. De opleiding ging ook veel over leiderschap, maar grappig genoeg kregen we voornamelijk voorbeelden die lieten zien hoe het niet moest, zoals narcistisch of machiavellistisch leiderschap.”

“De vraag hoe het dan wel moest, was voor mij nog niet beantwoord. Ik ben gaan googelen, en kwam bij het Agile gedachtegoed uit. Gelijkwaardigheid, dienend leiderschap, innovatie en creativiteit waren principes waar ik me in kon vinden. Ik ben gestart met een traineeship over de Agile werkwijze, en zo ben ik bij de ANWB terechtgekomen.”

“Ik vind het leuk om het anders te doen en de status quo te challengen”

“Daar heb ik van alles gedaan rondom de zachte kant van veranderingen. Ik heb trainingen gegeven, ik heb teams gecoacht in zelfsturend werken, en ik ben procesbegeleider geweest.” Dat doet Elisa op haar eigen manier. “In mijn werk probeer ik trouw te blijven aan mezelf: voor mij is het belangrijk om creativiteit in te zetten en te blijven leren. Daardoor zie ik mijn werk ook als een speeltuin. Ik vind het leuk om het anders te doen, de status quo te challengen, en om mensen te laten zien dat creativiteit je veel kan brengen. Want het is niet alleen maar leuk, het kan juist bijdragen aan efficiëntie door op een frisse manier naar bestaande uitdagingen te kijken en samen nieuwe (innovatieve) oplossingsrichtingen te ontdekken.”

serious gaming

“Ik wilde mijn kennis uitbreiden, en kwam in aanraking met serious games. Toen ik een serious game in de vorm van een escape room faciliteerde, kwam ik erachter hoe krachtig zo’n ervaring is. Gedrag wat je bij mensen ziet tijdens de game, kan vaak gekopieerd en geplakt worden naar de echte werksituatie. Zo kan je bijvoorbeeld ontdekken hoe je beter met elkaar kan samenwerken, en welke patronen destructief zijn in de samenwerking.” En ondanks het grote effect, blijft een spel laagdrempelig voor de medewerker. “Je mag experimenteren met nieuw gedrag en fouten maken, want deze zijn niet onherstelbaar in de echte wereld.”

“Ik wilde mezelf opnieuw uitvinden en in het diepe springen”

Tijd voor verandering

“Ik vond de ANWB een hele fijne plek, het is een mensgerichte organisatie en ik heb er ontzettend veel mogen doen.” Na een paar jaar werd het tijd voor een nieuwe uitdaging, en koos Elisa voor verandering. “Ik miste de nieuwe prikkels. Ik wilde mezelf opnieuw uitvinden en keek ernaar uit om weer in het diepe te springen.” Toch laat ze de mobiliteitssector nog niet helemaal los, want vanuit CODE GEEL is Elisa gestart met een vraagstuk voor Rijkswaterstaat. “Opnieuw beginnen betekent ook dat je jezelf opnieuw moet bewijzen. Het is dan aan jou om over te brengen wat je visie is en waar je voor staat, want je reputatie binnen de organisatie is er niet meer.”

“Mijn droom is om een game te ontwikkelen!”

Met Elisa’s achtergrond in creatieve werkvormen en interesse in gamification, is CODE GEEL een hele mooie vervolg stap. “Ik wilde meer met gamification gaan doen. En ik zocht een jonge, energieke en ondernemende club. Ik kwam uit bij CODE GEEL en ik kwam na het eerste gesprek meteen energiek thuis. Dat vond ik een goed teken.” Waar Elisa naar uitkijkt? “Ik wil meer leren over gamification en serious gaming. Mijn droom is om een game te ontwikkelen! En ik wil graag trainingen blijven geven. Ik hou zelf van leren en ontwikkelen, dat wil ik ook bieden aan organisaties.”

De kracht van creativiteit

Hoe blijft Elisa zelf creatief? “Ik blijf zelf geprikkeld in creativiteit door naar musea of het filmhuis te gaan, of door te wandelen in de natuur. Af en toe moet je afstand nemen en met die afstand opnieuw kijken naar een complexe casus.” Op kantoor hebben we al kennis mogen maken met Elisa’s creatieve werkvormen. Op naar nog veel meer brainstorms, activaties, en serious games!

Koffie en kennismaken met Elisa? Gezellig, neem contact op via elisa@codegeel.co

Scroll naar boven