CODE GEEL geeft kleur aan het team

Op 13 maart was het weer tijd voor een CODE GEEL teamuitje. Met deze keer als thema: elkaars kleuren leren kennen. Met dat doel reisde het team af naar Amsterdam om daar een DISC-training te volgen. Nu zouden wij CODE GEEL niet zijn als we niet zouden kijken naar een creatieve vorm, dus was dit een training in combinatie met een VR-game. We nemen je mee in wat DISC is, welke kleur het team van CODE GEEL is, wat we geleerd hebben.
Kan jij al raden wat de dominante DISC-kleur is van ons team?

Wat is DISC?

DISC is een eenvoudig model dat vier gedragsstijlen onderscheidt: Dominant, Invloedrijk, Stabiel en Consciëntieus. Het helpt je jezelf te begrijpen, maar ook anderen zoals in je team. Door een DISC-analyse te doen, krijg je inzicht in je eigen sterke en zwakke punten, je communicatiestijl en je voorkeursomgeving. Ook leer je meer over de gedragsstijlen van anderen, waardoor je effectiever met ze kunt communiceren en samenwerken. Belangrijk om te weten is dat DISC niet is gemaakt om mensen in een hokje te stoppen. Iedereen heeft kenmerken van de verschillende stijlen in zicht. DISC geeft inzicht in je dominante kleur. In de afbeelding hiernaast zie je wat de kenmerken per gedragsstijl zijn.

DISC INZETTEN BINNEN JE TEAM

Er zijn verschillende momenten en manieren waarop je DISC kan inzetten binnen je team. Zo kan het bij de werving en selectie als verplicht onderdeel toegevoegd worden om zo een team met verschillende gedragsstijlen te verzamelen. Het is niet geheel onlogisch dat je zonder dat je het doorhebt een team vol met dezelfde gedragsstijlen verzamelt. We zijn namelijk geneigd om mensen op te zoeken die qua gedrag en communicatie op ons lijken.  Door je hier bewust van te zijn, kan je een diverser team samenstellen. Het kan ook juist een stap zijn om te professionaliseren als team. Het is immers zo dat een team dat goed kan samenwerken beter presteert, en daar hoort elkaar begrijpen bij.

De kleuren van CODE GEEL

Met het oog op een soepele samenwerking door meer begrip, volgde ons team de DISC training. Op voorhand had iedereen een individuele vragenlijst ingevuld waar uiteindelijk een DISC-profiel uitkwam. Nu zal je het vast al wel raden, maar de creatieve en energieke club van CODE GEEL doet haar naam waar. Het team is sterk overwegend geel. Dat houdt in dat we goed zijn in creatieve interventies bedenken, en dat we energiek en enthousiast zijn.

De trainers gaven een verdiepende training over de invloed van de uitslag op het team. We kregen inzicht in onze krachten, maar ook in onze valkuilen als team. Het is namelijk zo dat als er in een geel team weinig blauw aanwezig is, er dus ook weinig structuren en processen zijn. Iets waar het team misschien wel behoefte aan heeft, maar iets wat wel lastig is om voor elkaar te krijgen. Ook leerden we dat het logisch is dat iemand deze rol op zich neemt in zo’n situatie, maar dat dit vaak niet duurzaam is. Het aannemen van een rol die niet in je natuur zit kost namelijk veel energie, wanneer je dit voor een lange tijd doet kan het zelfs zo zijn dat je een burn-out kan oplopen. Dit inzicht heeft ons geholpen om als team beter te begrijpen wat er nodig is voor ons om als team duurzaam samen te werken en te kunnen blijven werken in de toekomst. Zo hebben we afspraken gemaakt over hoe we samen meer ‘blauwe’ kenmerken kunnen toepassen in onze gele organisatie.

SPELEND LEREN: OOK MET DISC!

Nu zouden wij CODE GEEL niet zijn als we niet zouden kijken naar een creatieve manier waarop we deze training konden volgen. Dus we kozen een vorm waar wij zó enthousiast over zijn: gamification. De training bestond uit twee onderdelen: een theoretische uitleg en een Virtual Reality-game. De game bestond uit een simulatie waarin we moesten overleven op een ruimteschip terwijl we ondertussen werden aangevallen door robots. Dit werd gedaan in twee shifts, waar de shift die niet meespeelde, de spelende groep kon analyseren. Nadat de tweede shift ook gespeeld had, werden de analyses in duo’s besproken. Doordat VR ervoor zorgt dat je helemaal opgenomen wordt in het spel, komt ook je ware aard naar boven.

DISC teamuitje

We observeerden hoe onze teamleden de uitdaging aangingen en communiceerden met elkaar. Neem je de leiding, of ben je volgzamer? Ben je veel bezig met anderen, of trek je vooral je eigen plan? Daarna maakten we de koppeling naar ons werk: is het gedrag dat we vertoonden tijdens de game ook terug te zien in ons dagelijks werk? Inzicht in elkaars natuurlijke manier van handelen zorgde voor meer begrip binnen ons team. Of het nou robots zijn of een pittige communicatie-uitdaging: we weten van elkaar hoe we graag te werk gaan.

Ben je klaar om gamification in te zetten voor jouw organisatieverandering?

Scroll naar boven