Verbinder van woorden en mensen: dit is CODE MARLEEN

“Verhalen zorgen dat we ons kunnen verplaatsen in een ander en ons aan elkaar kunnen relateren.”

Als woordsommelier in hart en nieren, speelt ze met woorden en taal alsof het niets is. Met een vlotte pen en een scherp gevoel voor nuance, weet ze de juiste boodschap en toon te vatten in een geschreven of visueel communicatiemiddel. Haar nieuwsgierige en vriendelijke benadering zorgt voor verbinding. Of dat nou onder het genot is van haar grote passie: eten, of in verandercommunicatie waar ze het gemeenschappelijke doel helder maakt. Op kantoor genieten haar collega’s van haar gezelligheid en dagelijkse dosis woordgrapjes. In het verhaal over ons lees je dat ze ‘inspireert met verrassende verhalen’. Dit is Marleen!

Verrassende verhalen

“Het delen van verhalen is zo oud als de mens zelf. Iedereen heeft een verhaal en iedereen heeft behoefte aan verhalen. Puur voor vermaak, of voor begrip of draagvlak. Ik houd van verhalen, omdat ze zorgen dat we ons kunnen verplaatsen in een ander en ons aan elkaar kunnen relateren. In communicatie geven verhalen ruimte aan zowel informatie als emotie, en dat maakt je communicatie boeiend en menselijk.

Verhalen kunnen je verrassen. Met hun inhoud, bijvoorbeeld met humor, maar ook door hun vorm. Ik zoek graag naar de vorm waarin een verhaal het best tot zijn recht komt. Of dat nu een evenement, een nieuwsbrief, of een tekenfilm is. Verrassing vind ik een leuk en sterk communicatiemiddel, zeker bij (organisatie)verandering. Gewoontes zijn krachtig en het is heel comfortabel om eraan vast te houden, dat merk ik zelf ook. Voor verandering is het nodig die cirkel te doorbreken. Iets dat verrast of je aan het lachen maakt, kan een effectieve èn positieve manier zijn om gedrag te veranderen.

Communicatieadviseur Marleen drinkt koffie. Ze kijkt opzij, weg van de camera, en lacht. Achter Marleen de roze muur van de koffiezaak, en een plant. Marleen draagt een roze bril, een blauwe haarband, een terracottakleurige blouse en een wit jasje. Om haar heen zijn twee gele markeringen aangebracht, als met stift.

Als kind was lezen al één van mijn grootste hobby’s. Ik kon me helemaal verliezen in een boek en maakte voor mijn gevoel hele reizen, gewoon op de bank. Ik was veel bezig met woorden en als ik bijvoorbeeld niet kon verklaren waarom een gebakken ei met kaas en ham uitsmijter heette, bedacht ik er zelf een verhaal bij (spoiler alert: iemand gooit het gerecht uit het raam).

In mijn 6 jaar als docent Nederlands als tweede taal, ben ik misschien nog wel meer van de Nederlandse taal en woorden gaan houden. Het is zo grappig om de taal te zien door de ogen van anderen. Ik vond het fijn om een bijdrage te kunnen leveren aan het leven van nieuwe Nederlanders. Hun verhalen waren stuk voor stuk inspirerend en ik heb minstens net zo veel van hen geleerd, als zij van mij.”

“Er zijn meerdere manieren om je leven of samenleving in te richten, die niet beter of slechter zijn, alleen anders.”

Nieuwe horizon, nieuw perspectief

“Zelf ben ik ook ooit alleen geweest in een nieuw land, en heel warm ontvangen. Op mijn 18e heb ik een jaar in Chili gewoond, met een exchangeprogramma. Dat was absoluut de grootste verandering in mijn leven tot nu toe. Het wonen in Chili gaf me een heel nieuw perspectief op allerlei dingen waar ik daarvoor nooit over nadacht. Kleine dingen als iemand een hand geven of ’s middags een boterham eten, maar ook grote thema’s zoals hoe je met familie en vrienden omgaat. Het liet me op een heel letterlijke manier zien dat er meerdere manieren zijn om je leven of samenleving in te richten, die niet beter of slechter zijn, alleen anders.

Deze les probeer ik mee te nemen, in mijn werk en alle andere aspecten van mijn dagelijks leven. Dat zorgt ervoor dat ik niet snel ergens van sta te kijken, maar de ideeën en ervaringen van alle mensen die ik spreek serieus neem. Dat ik gewend ben iets op een bepaalde manier te doen, wil niet zeggen dat het de beste manier is. Verschillende perspectieven bieden juist zo veel waarde.  Om die reden vind ik het belangrijk om communicatie toegankelijk te maken, want pas als iedereen begrijpt wat er gebeurt, kan iedereen meedoen.”

"Het aangaan van betekenisvolle verbindingen met andere mensen is de kern van het leven."

Verbinding

“Verbinding is voor mij de rode draad in alles wat ik doe. Het is waarom ik naar Chili verhuisde, waarom ik graag kook en bak, waarom ik als NT2-docent werkte en nu als communicatieadviseur: ik breng het liefst mensen met elkaar in verbinding. Ik denk oprecht dat het aangaan van betekenisvolle verbindingen met andere mensen, de kern van het leven is. Geen mens is tenslotte een eiland.

Voor mij is interactie met anderen ook mijn grootste bron van energie. Ik word er zo blij van als mensen samenkomen, en iedereen er iets positiefs uithaalt. In mijn vrije tijd uit mijn enthousiasme over verbinding zich in het uitnodigen van buren die elkaar nog niet kennen, en dan voor ze te koken. Goed eten en drinken zijn belangrijk voor mij, omdat het van kinds af aan hét moment is geweest waarop mensen bij elkaar komen en iets delen.”

"Ik creëer verbinding door expliciet te maken wat mensen met elkaar gemeen hebben."

CODE MARLEEN

Diezelfde hang naar verbinding was de drijfveer om de overstap te maken van onderwijs naar communicatie. Het bereiken en betrekken van mijn publiek (de klas) was altijd al het leukste deel van lesgeven. Ik wilde graag verder groeien in het werken met mijn twee grote fascinaties: mensen en taal. CODE GEEL gaf me die kans.

In mijn werk in communicatie creëer ik verbinding door expliciet te maken wat mensen met elkaar gemeen hebben. Om als organisatie grote of kleinere doelen te bereiken, helpt het als je elkaar vindt in de beslissingen die gemaakt moeten worden. Als je voelt dat de neuzen dezelfde kant op staan en dat er een gemene deler is. In organisatieverandering wordt soms vergeten dat die gemene deler al aanwezig is in de organisatie, mensen werken namelijk niet voor niets op dezelfde plek. Ik zie communicatie als middel om die gemeenschappelijke kracht te laten zien, en tastbaar te maken. Door het woorden of beelden te geven.

Ik krijg binnen CODE GEEL de kans om samen te werken met allerlei mensen en organisaties. Ik zie hoe mensen samenkomen om doelen te bereiken, waar we allemaal in geloven. Het voelt goed om daar deel van uit te maken. Ook is er volop ruimte voor creativiteit en groei, twee dingen die ik belangrijk vind. Ik leer echt elke dag, en daar ben ik dankbaar voor.”

Scroll naar boven