“Ik doe het toch altijd al zo?”

Omgaan met weerstand: inertia

Wie een (organisatie)verandering heeft meegemaakt, heeft waarschijnlijk ook wel eens met weerstand te maken gehad. Misschien heb je uitingen van weerstand gehoord, gezien, of gevoeld. Misschien zag je het bij je collega, of misschien ervaarde je zelf weerstand. Weerstand ervaren is heel normaal: het is mens eigen om niet te veel te willen veranderen. Toch kunnen geluiden van weerstand uit verschillende hoeken van de organisatie een negatieve invloed hebben op de veranderbeweging.

De vraag hoe je het beste kan omgaan met weerstand wordt dan ook vaak aan ons gesteld. Omgaan met weerstand kan op veel verschillende manieren. Een handige aanpak is om eerst in te zoomen op het type weerstand, om vervolgens te kijken welke techniek je het beste kan toepassen. Welke types weerstand zijn er? Wij maken het onderscheid tussen inertia, scepticisme en reactance. In deze blog reeks zoomen we steeds in op één van de drie types. Vandaag aan de beurt: inertia.

Inertia uitgelegd

Mensen die inertia ervaren, nemen een passieve houding aan. Ze zouden liever zien dat alles blijft zoals het was. In hun ogen kost de verandering tijd en energie: twee dingen waar ze een tekort aan hebben (of dat zo voelen althans). Het kan zo zijn dat iemand die inertia ervaart, inhoudelijk helemaal niet tegen de verandering is. Maar veranderen kost moeite, en als het gevoel van urgentie uitblijft, is de kans klein dat deze groep het gewenste gedrag meteen eigen zal maken.

Fun fact: het woord inertie, het Nederlandse woord voor inertia, wordt ook in de natuurkunde gebruikt. Daar is de betekenis ‘de neiging van een massa om te volharden in de toestand van rust of beweging waarin die zich bevindt.’ De situatie houden zoals-ie is, dus.

Hoe ziet inertia eruit?

Hoe weet je of iemand inderdaad inertia ervaart, of dat het om een andere weerstandsvorm gaat? In het geval van inertia zou je dit kunnen zeggen of denken:

“Klinkt prima, maar mijn agenda is al zo vol. Ik heb geen tijd om me hierin te gaan verdiepen.”

“Vaak denk ik dat de nieuwe manier niet per se de betere manier is. Volgens mij gaat het helemaal prima zoals het nu gaat.”

“Ik ga niets nieuws meer leren. Een nieuwe manier van werken aanleren kost me veel te veel energie.”

Herken je deze manier van denken bij jezelf? Of denk je bij het lezen van de voorbeelden meteen aan een medewerker binnen je organisatie? 

Omgaan met inertia

We weten nu wat inertia is, en hoe het eruit kan zien in gedachten of uitspraken. Tijd om de volgende stap te nemen: omgaan met weerstand. 

Een kleine disclaimer: de tips die we geven zijn niet de enige mogelijke tips. Ook is het niet zo dat ze uitsluitend werken voor de weerstandsvorm inertia. Elk veranderscenario vraagt weer om een andere aanpak, pas ze dus toe waar nodig.  

  • Kleine stapjes in de vorm van concreet gedrag

Medewerkers die inertia ervaren, voelen vooral dat veranderen veel moeite kost. De verandering voelt ‘groot’ voor hen. ‘Hoe dan?’, kunnen ze denken. Breek de verandering op in kleine stapjes, en laat ze zien welk concreet gedrag ze kunnen toepassen om zo langzaam maar zeker naar het gewenste scenario te bewegen.

  • Zelfovertuiging

Sommige mensen zullen vinden dat de oude situatie ook wel prima is. Je kan hen wel proberen te overtuigen, maar wat beter zal werken is wanneer ze zichzelf overtuigen. We vertrouwen onszelf immers meer dan wie dan ook. Laat medewerkers bijvoorbeeld zelf argumenten bedenken waarom de verandering de organisatie vooruit helpt.

Wil je meer ontdekken over weerstand en omgaan met weerstand? Dan is Het Grote Weerstand Event op donderdag 28 september wat voor jou! Raak geïnspireerd én ga zelf aan de slag.

Scroll naar boven