Praktijkvoorbeeld: Tijd voor Vitaliteit
Voor een onderdeel van de Rijksoverheid organiseerden we de week van vitaliteit, als start van een vitaliteitsproef. Waar denk jij aan bij vitaliteit? Denk je aan gezond eten, veel bewegen of denk je juist aan rust en ontspanning? Vitaliteit staat voor levenskracht, lekker in je vel zitten en het hebben van energie. Daaronder valt dus inderdaad ook voeding, beweeg ritme en het opnieuw opladen nadat iets veel energie heeft gekost. Het is zowel fysiek als mentaal.
Wanneer iets Vitaal is, betekent dit dat het voor het leven van groot belang is. Zo is lekker in je vel zitten en het hebben van genoeg energie ook van groot belang op de werkvloer. Werknemers die vitaal zijn gaan met plezier naar hun werk, doen hun werk met passie én zijn minder vaak ziek! Een werkgever vindt het natuurlijk fijn als werknemers vitaal zijn. Hoe kun jij jouw medewerkers helpen te werken aan hun eigen vitaliteit? Dat was ook de vraag die onze opdrachtgever zichzelf stelde.
Stel je voor dat je een baan hebt waarbij je veelal zittend werkt, je korte vast ingeplande pauzes hebt en er mentaal best wel wat van je gevraagd wordt. Hoe neem je dan je tijd om weer op te laden en nieuwe energie op te doen? Om een antwoord te vinden op deze vraag zijn we begonnen met een uitgebreide vitaliteitsproef. Deze proef bestaat uit een aanbod van zowel fysieke inspanningsmomenten als mentale ontspanningsmomenten gedurende zes maanden. Deze momenten worden op verschillende manieren vorm gegeven om het zo toegankelijk mogelijk te maken. Zo is er een aanbod voor in- en ontspanningsmomenten van 5, 15 en 50 minuten.
5 minuten vitaliteit
De 5 minuten vitaliteitsmomenten bestaan onder andere uit: een korte meditatie, een koffiebreak, een powerbite of een videosnack. Het idee erachter is dat medewerkers elke dag iets kleins van 5 minuten kunnen doen. Het is kort en laagdrempelig. Doordat je iets kleins vaker herhaalt, creëer je sneller een gewoonte (Zie blog: de habit loop voor gedragsverandering). Daarnaast maakt het de drempel naar een moment van 15 minuten vitaliteit kleiner!
15 minuten vitaliteit
De 15 minuten vitaliteitsmomenten bestaan onder andere uit: boksen, yoga, mindfulness en de recharge stoel. Omdat dit wat meer tijd vraagt, is dit iets wat bijvoorbeeld één of twee keer per week gedaan kan worden. Doordat je wat langer de tijd neemt, kun je meer opladen en ook wat beter je werk loslaten. De vraag hierbij is: wat werkt voor jouw medewerkers persoonlijk?
50 minuten vitaliteit
De 50 minuten vitaliteitsmomenten bestaan onder andere uit: workshops, trainingen, sportlessen en teamactiviteiten. Deze momenten doe je samen met je collega’s. Zo wordt vitaliteit niet alleen iets persoonlijks maar ook iets waar je samen aan werkt! Het kost meer tijd, maar je hoeft het niet dagelijks te doen. Je kiest wanneer zo’n moment voor jou past en het meeste effect heeft.
Naast de tijd voor vitaliteit is er ook de letterlijke ruimte voor vitaliteit. In deze ruimte kunnen medewerkers spellen spelen, koffie drinken en in een informele setting kunnen overleggen. Deze ruimte is de hele dag open, zodat medewerkers op elk moment aan hun vitaliteit kunnen werken. Je kiest het moment wanneer jij behoefte hebt om even in- of uit te checken.
Tijdens de proef wordt aan alle medewerkers gevraagd om feedback te geven. Deze feedback bepaalt het vervolg van de proef en geeft meer inzicht op het effect van vitaliteit bij medewerkers.
De basis voor deze proef is gedragsverandering. Als werkgever wil je dat jouw werknemers meer tijd voor vitaliteit nemen. Daarvoor is het goed om te weten hoe jij jouw werknemers hierbij kunt helpen en wat zij hierin van jou nodig hebben. Hoe kun je hier het beste achter komen? Precies. Door het te testen én het de werknemer zelf te vragen!