VROLIJK EN VERNIEUWEND: DIT IS CODE VERONIE

Mijn drijfveer? De werkplek een fijnere plek maken! 

Met haar kennis over organisatiewetenschappen en spelen op de werkvloer, is Veronie een topaanwinst voor CODE GEEL. Ze duikt in menselijke vraagstukken met haar vrolijke energie en een frisse blik. Én ze is onze huisfotograaf. Wie is Veronie? Je leest het hier!    

“Ik vind het heel interessant hoe mensen denken en waarom die gedachtes verschillen.” Met deze interesse in de mens, was antropologie dé studie voor Veronie. “Toen ik er meer over hoorde tijdens een open dag, dacht ik: dit is het! Ik volgde de opleiding in Leiden, omdat ze daar de specialisatie Visual Methods aanbieden. Hierbij zet je foto, film, en andere visuele middelen in als onderzoeksmethoden. 

Beeldende communicatie

Een goede match, want naast organisatieantropoloog is Veronie inmiddels óók fotograaf. Daar zijn we heel blij mee, want in haar eerste weken bij CODE GEEL heeft Veronie al prachtige foto’s gemaakt bij een event en een training! “Mijn interesse in fotografie begon met een bijzonder project tijdens mijn studie. Samen met andere studenten en medewerkers van de universiteit leverde ik fotorapportages aan voor het Leidsch Dagblad. Daar heb ik geleerd hoe een camera écht werkte.”  

“Ik vind het gaaf om met fotografie de interactie tussen mensen vast te leggen”

Het zal geen verrassing zijn, maar Veronie heeft het liefst mensen voor haar lens. “De interactie tussen mensen vastleggen, vind ik heel gaaf om te doen. Toch zie ik het vooral als een uit de hand gelopen hobby. Ik werd tijdens mijn studie steeds vaker gevraagd voor studentenklussen, en zo bouwde ik mijn portfolio op. Fotografie wakkerde mijn interesse in beeldende communicatie aan. Daar wilde ik meer over leren tijdens een minor, maar door corona ging dat niet door.” 

Een kijkje in de organisatiewereld 

Een geluk bij een ongeluk, want zo kwam er een andere interessante minor op Veronie haar pad. “Ik deed de minor bestuurs- en organisatiewetenschappen. Dat vond ik óók heel interessant. De master Culture, Organization & Management werd mijn volgende stap. Ik vond het heel leuk, want het bracht mijn interesse in antropologie en organisatiewetenschappen samen. Ik merkte dat ik hier meer mee wilde doen!” 

“Veel mensen hebben het niet naar hun zin op het werk, dat vind ik zonde”

Tijdens deze master maakte Veronie kennis met verandermanagement. “Het vak Changing organizational culture vond ik heel gaaf. Dat komt denk ik omdat het dicht bij mijn drijfveer ligt. Ik wil de werkplek een fijnere plek maken. Mensen spenderen zo veel tijd op de werkvloer, en ik denk dat er nog steeds heel veel mensen zijn die het niet naar hun zin hebben op hun werk. Dat vind ik zonde. Waarom zouden we niet ons best doen om het een fijnere, leukere plek te maken? Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.” 

Hoe spelen organisaties?

“Zo ontstond mijn interesse in spelen op de werkvloer. Ik schreef mijn bachelorscriptie over het gevoel van verbondenheid vergroten tijdens remote werken, door gamification in te zetten. Hoe zorg je dat je betrokken blijft met elkaar en met het bedrijf, zonder dat je er fysiek bent?” 

Hierna was Veronie nog niet uitgespeeld, want ook haar masterscriptie ging over spelen op werk. “Ik deed onderzoek voor bol.com. Ze boden hun medewerkers heel veel toffe spellen, maar een visie hierop ontbrak. Paste de spelelementen nog wel bij de enorme groei die het bedrijf doormaakte? Dat bleek, na veel gesprekken en observaties, niet zo te zijn. Door de enorme groei in medewerkers, maakten collega’s inmiddels vooral gebruik van de spellen met hun eigen team. Mijn advies was dan ook om daar op in te spelen. Denk bijvoorbeeld aan wieltjes plaatsen onder een pingpongtafel zodat je deze mee kan nemen naar je afdeling, scoreboards voor teams ophangen, en een reserveringsmogelijkheid creëren voor teams.”  

Het belang van plezier op je werkplek

“Toen ik was afgestudeerd had ik nog even tijd nodig voordat ik startte met het werkleven. Ik heb gereisd en nog een half jaar bij de Jaarbeurs gewerkt, dat was een goede ervaring. Ik had leuke collega’s en de communicatie was open. Dat was bij mijn eerdere baantjes niet altijd zo. Ik merkte toen: werk kan echt leuk zijn.” Na die positieve ervaring zocht Veronie naar de volgende fijne werkplek, waar ze haar kennis over organisatiewetenschappen kon gaan inzetten. 

“Ik wilde graag bij een bureau werken. Ik vind het heel leuk om een kijkje in de keuken te krijgen op verschillende plekken. Hoe gaat het eraan toe? Hoe zitten verschillende werkculturen in elkaar? Daarnaast hou ik ook erg van nieuwe prikkels. Ik bouw bijvoorbeeld ook eens in de paar maanden mijn kamer om. En geel is mijn absolute lievelingskleur, dus toen ik CODE GEEL tegenkwam voelde ik gelijk dat dit het wel eens zou kunnen zijn.” 

Groeien bij GEEL

“De vacature leek goed bij me te passen, en de klik was er na de eerste gesprekken al. De inzet van interventies als gamification, maakte dat ik CODE GEEL uniek vond als bureau. De focus op verandering in combinatie met spelen: dat is een goede plek voor mij. Ik kijk ernaar uit om verschillende organisaties te zien en verschillende opdrachten te doen. De overheid spreekt me aan, omdat het maatschappelijk is en ontzettend groot.” 

“Antropologie gaat niet alleen over vroeger en ver weg, maar juist over het heden en de toekomst”

“Ik heb ook zin om als team van elkaar te leren. Het lijkt me super als ik mijn antropologische kennis kan delen binnen een opdracht. Veel mensen denken dat antropologie gaat over bijzondere stammen die vroeger, ver weg, leefden. Terwijl het juist ook gaat over het heden en de toekomst, en dichtbij huis. Het gaat over groepen mensen, en interacties tussen mensen: dat is altijd relevant. De onderzoekende aanpak vanuit antropologie is ook waardevol, omdat je een deep-dive maakt. Je observeert veel, en spreekt veel mensen. Dat neem je mee in de oplossing.” 

Hoe kijkt Veronie zelf naar verandering? “Ik hou ervan. Ik word er enthousiast van als alles even op z’n kop staat. En ik vind het leuk om te zien wat verandering met verschillende mensen doet. Hoe gedragen mensen zich als de bekende patronen wegvallen?” We kijken ernaar uit om samen in die vraag te duiken tijdens verschillende verandervraagstukken! 

Sparren met Veronie? De koffie of thee staat klaar! Stuur een mailtje naar veronie@codegeel.co  

Scroll naar boven