Hoe gevoel bepalend is voor een succesvolle transitie

Verandering is spannend. Het daagt ons uit, schudt ons wakker en biedt nieuwe kansen.
Verandering roept ook emoties op: onzekerheid, nieuwsgierigheid, frustratie, enthousiasme. Als je verandering wil, dan moet je daar iets mee. Want als negatieve reacties de boventoon gaan voeren, loopt je verandertraject vast voordat het goed en wel begonnen is. Hoe ga je om met gevoelens die loskomen bij verandering en wat kun je doen om die emoties in te zetten voor een succesvolle transitie?
Verandering raakt de mens
Juist het menselijke aspect maakt verandering zo interessant. Een verandering kan op papier de allerbeste keuze zijn voor een organisatie, maar de menselijke factor kan zomaar roet in het eten gooien. Verandering maakt iets in mensen los. Ze vragen zich af: Wat betekent dit voor mij? Ga ik mijn baan verliezen? Waarom moet ik anders gaan werken?
Die onzekerheid kan al snel omslaan in weerstand. Niet omdat medewerkers tegen vernieuwing zijn, maar omdat ze bang zijn voor het onbekende. De kunst is om die emoties niet weg te drukken, maar ze juist als kompas te gebruiken.
Vier emoties die vaak voorbijkomen bij verandering
- Onzekerheid – Medewerkers weten niet wat er precies gaat veranderen en welk effect dit op hen heeft. Dat leidt tot aannames en angst.
- Frustratie – Soms voelen medewerkers zich buitenspel gezet. Ze hebben het idee dat ze geen invloed hebben op het proces of dat er niet naar hun expertise wordt geluisterd.
- Scepticisme – Niet de eerste verandering, en waarschijnlijk ook niet de laatste. Medewerkers denken: Waarom zou dit wél werken?
- Enthousiasme – Er zijn altijd medewerkers die direct kansen zien en met energie willen bijdragen. Deze groep wil je als katalysator gebruiken.
Verdiep je in de emoties
Hoewel nog steeds vaak de rationele aanpak wordt gehanteerd voor verandering (“als ik het goed uitleg dan overtuig ik ze wel”), is de sleutel voor succes vooral te vinden wanneer je volledig openstaat voor de gevoelens van de ander. Het antwoord ligt in communicatie. Niet alleen een eenzijdige boodschap van de directie naar de werkvloer, maar óók communicatie waarin ruimte is voor vragen, twijfels en feedback.
Vier manieren om emoties de ruimte te geven tijdens verandering:
- Luister actief – Voer gesprekken in plaats van alleen informatie te zenden. Vraag medewerkers hoe zij de verandering ervaren en wat zij nodig hebben om mee te kunnen bewegen.
- Erken emoties – Zeg niet: “Er is niks om je zorgen over te maken.” Maar wel: “We begrijpen dat deze verandering vragen oproept. Laten we het daar samen over hebben.”
- Maak het tastbaar – Onbekend maakt onbemind. Laat medewerkers zien en ervaren wat er verandert. Bij Code Geel kiezen we vaak voor een speelse aanpak, lees hier meer over op onze gamification pagina.
- Gebruik interne ambassadeurs – Mensen volgen mensen. Betrek medewerkers uit verschillende lagen van de organisatie en laat hen de verandering mee vormgeven. Vooral de ambassadeurs waarbij medewerkers zich gelijkwaardig voelen en een positieve emotionele relatie mee hebben, hebben een grote invloed.
Emotie als brandstof voor verandering
Waar verandering is, zijn emoties. Dat is geen obstakel, maar een kans. Want juist wanneer mensen zich gehoord en begrepen voelen, ontstaat er ruimte voor beweging. Door emotie serieus te nemen en te integreren in je veranderstrategie, vergroot je de kans op een soepele transitie.
Ben jij bezig met een verandertraject en loop je tegen weerstand aan? Kijk dan niet alleen naar het plan, maar vooral naar de mensen. Want uiteindelijk zijn zij het die de verandering laten slagen.
Masterclass Verander-communicatie
Ben je klaar om verandering binnen jouw organisatie effectief te begeleiden? Schrijf je dan in voor onze Masterclass Verandercommunicatie.
Tijdens deze tweedaagse opleiding leer je strategische communicatie en creatieve interventies inzetten om gedragsverandering te realiseren en een positief klimaat voor verandering te cultiveren.
De masterclass vindt plaats op 9 en 10 april 2025 in de regio Utrecht, inclusief overnachting. Twee maanden later volgt een implementatiesessie om je opgedane kennis te verdiepen. De investering bedraagt €1.450,- (excl. BTW), inclusief maaltijden en verblijf. Voor meer informatie en aanmelding, zie de pagina Masterclass Verandercommunicatie, of neem contact op met Cherique.
- cherique@codegeel.co
- 06 51601650