Teamwaarden: het klinkt een beetje als iets dat je tijdens een heidag op een flip-over zet en daarna nooit meer naar omkijkt. Maar heldere teamwaarden kunnen zorgen voor meer focus, betere interne communicatie én meer werkplezier. Onze eigen teamwaarden? Lef, speelsheid, daadkracht en plezier. In deze blog delen we waarom het helpt om teamwaarden helder te krijgen, hoe je tot je teamwaarden komt én hoe je ze inzet.
Iedereen ziet het (werk)leven door zijn of haar eigen bril. Die bril is gekleurd door bijvoorbeeld eerdere banen, opleiding, opvoeding en karakter. Dat is mooi, want diversiteit brengt frisse ideeën. Maar als het schuurt, wordt het ook lastig. Want waar de één gaat voor snel schakelen en resultaat, wil de ander eerst de diepte in of iedereen meenemen in het proces.
Teamwaarden zijn als het ware de bril waar je samen doorheen kijkt. Ze helpen om keuzes te maken, richting te geven aan gedrag én om uit te leggen waarom je doet wat je doet. Het geeft houvast: zó werken wij. Dit is waar we voor staan.

Hoe ontdek je jullie teamwaarden?
Hoe kom je tot waarden die niet alleen mooi klinken, maar ook écht kloppen en bij jullie als team passen? Deze snelle, efficiënte en inclusieve werkvorm passen we toe bij organisaties om te ontrafelen wat jullie teamwaarden zijn.
Ronde 1: individueel opstarten
- Iedere deelnemer ontvangt een uitgebreide lijst met kernwaarden. Als eerste opdracht selecteert elke deelnemer 20 kernwaarden uit deze lijst die hij of zij het beste vindt passen bij het team of de organisatie. Dat doen ze in 2 minuten.
- In 1 minuut: de deelnemers brengen deze 20 kernwaarden terug naar een lijstje van 10.
- In 30 seconden: van 10 kernwaarden gaan de deelnemers naar 5 waarden.
- In 10 seconden: tot slot kiest iedereen één allerbelangrijkste teamwaarde van deze 5.
Door de werkvorm individueel te starten, activeer je iedereen. Ook de teamleden die normaal gesproken minder snel op de voorgrond treden tijdens een groepsgesprek worden gestimuleerd om na te denken en keuzes te maken.
Ronde 2: kiezen als groep
- Afhankelijk van de groepsgrootte verdeel je de deelnemers in groepjes. Het doel is om per groepje te komen tot één of een aantal teamwaarden, afhankelijk van de wens en het aantal groepjes.
- Laat deelnemers hun uiteindelijk gekozen teamwaarde delen met elkaar. Wat valt op? Waar zit overlap? Wat roept discussie op?
- Uiteindelijk komt het groepje dus tot een gezamenlijk lijstje teamwaarden. Komt de groep er niet uit in gesprek? Als extra hulpmiddel kan je stickertjes inzetten, waarmee deelnemers kunnen stemmen.
Ronde 3: invulling geven aan de teamwaarden
Als er een besluit is genomen, gaat het team aan de slag met de invulling. Want wat bedoelen we nou eigenlijk met die waarde, hoe ziet het eruit in ons werk? Je kan bijvoorbeeld deze vragen meegeven:
- Definitie: wat betekent de teamwaarde voor ons?
- Uiting: hoe komt de teamwaarde tot uiting?
- Afspraken: welke werkafspraken willen we maken met betrekking tot de teamwaarde?
- Kansen: welke kansen zien we om deze teamwaarde nog meer te doorleven?
Kan je hulp gebruiken met het ontdekken of aanscherpen van jullie teamwaarden? Als facilitators helpen we jullie graag!
Hoe nu verder?
Eenmaal gekozen, begint het echte werk. Hoe zorg je dat je waarden niet in een map verdwijnen, maar gaan leven? Een paar ideeën:
- Gebruik ze in je werving: Laat in vacatures zien wie je bent als team. Niet alleen wat je doet, maar vooral hoe.
- Laat ze terugkomen in evaluaties: Bespreek bij elk project: past dit bij onze waarden? Wat deden we goed, wat kan scherper?
- Verwerk ze in je onboarding: Nieuwe collega’s landen sneller als ze snappen waar de club voor staat.
- Maak ze zichtbaar: Denk aan een muur met voorbeelden, een interne nieuwsbrief-rubriek of een tool waarin je waarden aan projecten koppelt.
Teamwaarden maken het makkelijker om gesprekken te voeren over verwachtingen, samenwerking en gedrag.