Hero, Hub & Hygiene als basis voor je contentstrategie
Het 3H model – Hero, Hub en Hygiene – is ontworpen door Google en wordt vooral gebruikt om marketingstrategieën te optimaliseren. Toch is het model ook toepasbaar voor interne verandercommunicatie. Het laat zien dat er meerdere contenttypes nodig zijn om verandercommunicatiedoelen te behalen. Inspireer je medewerkers met een tof event, zorg voor verbinding met persoonlijke verhalen en biedt direct een antwoord op veel gestelde vragen.
In deze blog leggen we uit hoe je het 3H-model kunt inzetten om verandering binnen je organisatie succesvol te communiceren. We vertalen de drie types van het model naar de context van verandercommunicatie.
Wat is het 3H-model?
Het 3H-model is een contentmodel dat drie soorten content onderscheid: Hero, Hub en Hygiene. Het doel van het model is om consistent zichtbaar te blijven met content die elkaar versterkt. Elk type content heeft zijn eigen doel en ritme.
Hero-content voor inspiratie en urgentie
De naam hero-content is gekozen omdat dit type content moet opvallen, de aandacht trekt en je er flink mee kunt uitpakken. Hero-content zet in op emotie, overtuiging en grootschalige betrokkenheid. Idealiter vindt het fysiek plaats om zo de impact te vergroten. Dit type communicatie gaat minder snel langs medewerkers heen en valt minder snel weg in de waan van de dag. Het heeft vaak een hoog bereik, waardoor je weer een gelijk vertrekpunt creëert. Je hebt in de hero-content bijvoorbeeld twee nieuwe pijlers geïntroduceerd of veel aandacht besteed aan het uitleggen van de urgentie van de verandering. Daar kun je dan op een later moment naar refereren.
Het is een moment om stil te staan bij de al behaalde successen van een verandering en medewerkers te inspireren/activeren voor wat er nog gaat komen. Welke rol hebben de medewerkers daarin?
In het organiseren van hero-content gaat vaak veel tijd en geld inzetten. Je moet (en wil) dit type content dus niet te vaak inzetten. Dan schiet het zijn doelen voorbij.
Denk aan:
- (Grootschalige) gedragsinterventie met bijvoorbeeld de inzet van gamification (Lees hier hoe Code Geel dit toepaste tijdens ons project voor HZPC)
- Een event als kick-off waarin het veranderverhaal helder wordt uitgelegd
"Hero-content geeft energie en zet de toon voor de rest van het veranderproces. Het helpt om het “waarom” achter de verandering te benadrukken en creëert een gevoel van urgentie."
Hub-content voor betrokkenheid en verbinding
De term hub is afkomstig vanuit de ICT en wordt gebruikt om een centraal knooppunt in een netwerk aan te duiden. Deze functie heeft het ook in dit model: het verbindt de drie type content aan elkaar. Het fungeert als een knooppunt in het communicatieproces. Het is niet zo groots en opvallend als hero-content, maar zorgt voor continue verbinding en verdieping. Hub-content heeft als doel om medewerkers te betrekken bij het veranderproces en een breder inkijkje te geven in een bepaald onderwerp van de verandering.
Herkenbare formats werken hierin heel goed. Door een visueel en inhoudelijk herkenbare stijl, wordt de content direct geassocieerd met het doel en de boodschap van de verandering. Daarbij doet ook de kracht van herhaling zijn werk: de verandering krijgt een vast plekje in de werkroutine. Hierdoor voelt het minder als een los onderdeel. De verandering wordt langzaam maar zeker geïntegreerd in hun dagelijkse werk.
Denk aan:
- Interactieve sessies: geef medewerkers de kans om mee te denken over de implementatie. Dit kan bijvoorbeeld via brainstormsessies, trainingen of pilotprojecten.
- Persoonlijke verhalen: laat collega’s hun ervaringen delen. Dit maakt de verandering tastbaar en menselijk.
- Q&A-sessies met leiderschap: organiseer regelmatige momenten waarop medewerkers vragen kunnen stellen en feedback kunnen geven.
- Townhall meetings: deze hebben vaak al een vast ritme in een organisatie. Maak hier gebruik zodat jouw verandercommunicatie verweven wordt in de al bestaande interne communicatiekanalen.
"Hub-content versterkt de betrokkenheid en zorgt ervoor dat de verandering niet als “iets van bovenaf” voelt, maar als een gezamenlijke inspanning."
Hygiene-content
Elke verandering roept vragen op. Hier komt hygiene- content in beeld. Het vervult de basisbehoeften van de medewerkers en moet regelmatig bijgehouden worden om alles op orde te houden. Dit type content richt zich op de praktische kant van verandercommunicatie: heldere, concrete informatie die medewerkers helpt om hun weg te vinden in de nieuwe situatie.
Denk aan:
- FAQ-documenten: Antwoorden op veelgestelde vragen over de verandering, zodat medewerkers gemakkelijk de gewenste informatie kunnen terugvinden.
- Handleidingen en stappenplannen: Bied praktische tools en resources om medewerkers te ondersteunen bij de overgang.
- Kalenders en tijdslijnen: Maak visueel duidelijk welke stappen op welk moment plaatsvinden, en wat dit voor de medewerker betekent.
- Toegankelijke contactpunten: Zorg dat medewerkers weten waar ze terecht kunnen met vragen of zorgen.
"Hygiene-content vormt de fundering van je verandercommunicatie. Het geeft medewerkers houvast en voorkomt dat onzekerheid of misverstanden de boventoon voeren."
Succesfactoren voor het gebruik van het 3H-model
Om het 3H-model succesvol in te zetten voor interne verandercommunicatie, zijn er enkele belangrijke aandachtspunten:
- Ken je doelgroep: Begrijp de behoeften, zorgen en verwachtingen van je medewerkers. Pas je Hero-, Hub- en Hygiene-content hierop aan.
- Zorg voor consistentie: Laat de verschillende lagen van het model naadloos op elkaar aansluiten. Hero-content kan inspireren, maar zonder Hub- en Hygiene-content valt de impact snel weg.
- Blijf luisteren: Verzamel continu feedback van medewerkers en pas je communicatie waar nodig aan.
- Maak het meetbaar: Stel KPI’s op om de effectiviteit van je verandercommunicatie te evalueren. Denk aan betrokkenheid, tevredenheid en snelheid van adoptie.
Succesfactoren voor het gebruik van het 3H-model
Om het 3H-model succesvol in te zetten voor interne verandercommunicatie, zijn er enkele belangrijke aandachtspunten:
- Ken je doelgroep: Begrijp de behoeften, zorgen en verwachtingen van je medewerkers. Pas je Hero-, Hub- en Hygiene-content hierop aan.
- Zorg voor consistentie: Laat de verschillende lagen van het model naadloos op elkaar aansluiten. Hero-content kan inspireren, maar zonder Hub- en Hygiene-content valt de impact snel weg.
- Blijf luisteren: Verzamel continu feedback van medewerkers en pas je communicatie waar nodig aan.
- Maak het meetbaar: Stel KPI’s op om de effectiviteit van je verandercommunicatie te evalueren. Denk aan betrokkenheid, tevredenheid en snelheid van adoptie.
Waarom is het 3H-model relevant voor interne verandercommunicatie?
Het geeft niet alleen jezelf, maar ook belangrijke stakeholders inzicht in de verschillende lagen content die nodig zijn om beweging in de organisatie te creëren. Het één kan niet zonder het ander. Het laat zien dat hero-content meer tijd, geld en aandacht vraagt. Ga je voor hero-content? Pak dan ook echt uit! Durf ervoor te gaan, maar vergeet niet er een vervolg aan te geven in je hub- en hygiene content. Anders verdwijnen de behaalde effecten weer net zo snel uit beeld.
Door de opzet te gebruiken van de drie types content, zorg je ervoor dat de communicatie niet stilvalt na een belangrijke mijlpaal. Het verzekert je van een bepaalde continuïteit: niets kwalijker dan een uitbundige aftrap waar je vervolgens niets meer van hoort of van terug kan vinden. Maar met alleen een goed bijgehouden intranetpagina die netjes voorziet in veelgestelde vragen, ga je jouw veranderdoelen ook niet behalen. Met het 3H model laat je verschillende lagen content elkaar aanvullen, wat de communicatie versterkt. Of je nu een kleine aanpassing doorvoert of een volledige transformatie doormaakt: met dit model zorg je voor een goede balans in ritme en contentdoelen.