Waarom pitchen helpt bij verandering (en hoe je pitch écht blijft hangen)

Verandering in organisaties vraagt om overtuigingskracht. Want hoe goed je idee ook is — als niemand het begrijpt, onthoudt of voelt, gebeurt er niets. Pitchen helpt om dat idee kort, krachtig én pakkend te maken.

Bij het Rijksvastgoedbedrijf kregen medewerkers de kans om een idee in te brengen dat hun organisatie beter maakt. Geen kleine opgave: het ging om ideeën die impact kunnen maken op processen, samenwerking of de maatschappij. En wat doe je als je mensen wilt meenemen in jouw idee? Dan is het tijd om te pitchen.

Tijdens een pitchworkshop begeleidden we collega’s stap voor stap bij het maken van hun eigen pitch. Niet alleen om indruk te maken op de jury van de Innovatieprijs, maar vooral om hun idee overtuigend over te brengen. Want een goed idee is niets waard als het niet gedragen wordt.

Pitchen is niet alleen iets voor start-ups en TED-talks. Het is een essentiële vaardigheid in elke organisatieverandering. Hoe je een goede pitch maakt en overbrengt, lees je in deze blog.

Een pitch werkt bij verandering

Verandering roept van alles op: onzekerheid, enthousiasme, weerstand, tempo, vertraging en een wirwar aan belangen. Juist in die dynamiek hebben mensen behoefte aan duidelijkheid. Ze willen weten: Wat is hier aan de hand? Wat wordt er van mij verwacht? Waarom is dit belangrijk?

Precies daar komt de kracht van een pitch om de hoek kijken. Geen beleidsstuk van 40 pagina’s of een technische presentatie vol jargon, maar een kort en helder verhaal. Omdat een pitch compact is, dwingt het tot de kern. En dat maakt het zo waardevol. Je moet kiezen wat je wél en niét vertelt. Die focus geeft houvast; voor jezelf én voor je publiek.

Zeker in verandertrajecten, waarin alles in beweging is, zijn woorden nodig die blijven staan. Een sterke pitch geeft richting én vertrouwen.

Zo schrijf je een goede pitch

Maar hoe schrijf je dan een goede pitch? Wat maakt een pitch effectief, overtuigend én beklijvend?

Tijdens een pitchworkshop bij het Rijksvastgoedbedrijf brachten we de tips naar de praktijk. Medewerkers werkten aan hun idee voor de Innovatieprijs. Deze prijs is een mogelijkheid om innovatieve ideeën voor de organisatie aan te dragen. Hoe je een idee presenteert in een pitch, leerden deelnemers tijdens de pitchworkshop. Het resultaat? Korte, duidelijke verhalen die raakten. Niet omdat ze gelikt waren, maar omdat ze helder, menselijk en to the point waren. Een goede pitch begint bij structuur.

Een pitch is als een goudvis

Een sterke pitch hoeft niet lang te zijn. Sterker nog: hoe korter, hoe beter. Je hebt maar kort om de aandacht te grijpen. En dus moet je verhaal compact zijn, maar wel compleet. Dat doe je met een duidelijke structuur:

  • De kop: Trek de aandacht. Begin met iets onverwachts, een vraag, of een beeld dat blijft hangen.
  • De romp: Vertel de kern van je verhaal. Wat is het probleem, wat is jouw oplossing en waarom werkt dat?
  • De staart: Sluit af met een oproep. Wat wil je dat de ander doet? Zeg het duidelijk en herhaal je kernboodschap.

Een goede pitch is dus geen opsomming van feiten, maar een kort maar gestructureerd verhaal. En dat verhaal moet in één keer raak zijn.

Een pitch is als een prittstift

Behalve kort moet je pitch ook blijven hangen. Dat noemen we de plakfactor. Wat zorgt ervoor dat jouw verhaal niet alleen wordt gehoord, maar ook wordt onthouden? Daarvoor gebruik je de zes principes uit Made to Stick van Chip & Dan Heath: ook wel bekend als de “plakfactor”. De zes principes zijn:

  • Eenvoud – Eén heldere boodschap. Geen jargon. Geen ruis.
  • Onverwacht – Doorbreek het patroon. Trek de aandacht.
  • Concreet – Maak het tastbaar. Vertel niet dat iets beter is — laat zien wat het oplevert.
  • Geloofwaardig – Onderbouw je verhaal. Met feiten, cijfers of een ervaringsverhaal.
  • Emotie – Laat voelen waarom het ertoe doet. Mensen verbinden zich niet aan Excel, maar aan idealen.
  • Verhaal – Vertel geen lijstje, maar een mini-verhaal. Dat blijft hangen.

Vergeet je lichaam niet

Een goede pitch komt niet alleen neer op de tekst. Je brengt hem ook over. En dan telt niet alleen wat je zegt, maar vooral hoe je het zegt. Onderzoek laat zien dat slechts 7% van je impact in de woorden zit. Het overgrote deel van de impact zit in je lichaamstaal. Wil je dus echt overtuigen, let dan op dit:
  • Sta stevig en open.
  • Maak oogcontact.
  • Gebruik je handen om je verhaal te ondersteunen.
  • Toon emotie met je gezichtsuitdrukking
Extra tip

Neem jezelf op en kijk de beelden terug. Bij het Rijksvastgoedbedrijf deden we dat ook. We schreven, schaafden bij, pitchten en analyseerden — soms zonder geluid, zodat de focus lag op houding en uitstraling. Pas als je ziet wat je overbrengt, kun je bewust kiezen hoe je je verhaal vertelt.”

Een goede pitch is als een goudvis. En plakt als een prittstift.

Wil jij ook aan de slag om je verandering scherper, overtuigender en menselijker te maken? Maar weet je niet goed hoe? Code Geel denkt graag met je mee! Stuur een mailtje naar veronie@codegeel.co.

Scroll naar boven