Afgelopen periode stond het team van Code Geel op z’n kop: Er vertrokken twee collega’s (dank voor alles, Marit en Marinka!), Merit nam het stokje over van ondernemer/eigenaar Cherique tijdens haar verlof, de huur van onze werkplek werd opgezegd én we vonden een nieuwe toffe plek in hartje Utrecht. Wat doet dat met ons als team? Hoe werken we in deze nieuwe samenstelling zo prettig mogelijk samen? En hoe pakken we dat aan?
Wij lieten ons inspireren door de vijf fasen van teamontwikkeling van Tuckman. Hoe werkt de theorie voor ons als team in de praktijk? Wat ervaren we in onze eigen teamontwikkeling en wat kan deze theorie onze opdrachtgevers brengen? We delen graag onze inzichten over teamontwikkeling als onderdeel van organisatieontwikkeling. Spoiler alert: er is geen einde en het is nooit ‘af’. Teamontwikkeling is een continu proces!
Gouden oude
Bruce Tuckman ontwikkelde zijn theorie over teamontwikkeling al in 1965. Hij identificeerde vijf fasen van hoe een team zich ontwikkelt: Forming, Storming, Norming, Performing en Adjourning.
Tuckman onderzocht verschillende groepen en teams, analyseerde hun dynamieken en interacties, en definieerde de fasen die teams doorlopen tijdens hun ontwikkeling en samenwerking. Wat bleek? Vrijwel alle teams doorlopen dezelfde fasen. Én zijn theorie is ook anno 2024 nog steeds actueel, ervaarden wij bij Code Geel.
Forming: De ontstaansfase
In de eerste fase, Forming, is het team net gevormd en zijn medewerkers nieuwsgierig naar hun plek binnen de groep. Teamleden gaan op zoek naar duidelijkheid: Wie zijn mijn collega’s? Wat hebben we samen te doen?
Wij organiseerden in onze nieuwe teamsamenstelling een sessie om met elkaar het gesprek aan te gaan: Wie zijn we als individuen en als team? Hoe werken we lekker samen? Hoe willen we met elkaar communiceren? Wat spreken we af over onze samenwerking? Het werkte voor ons erg goed om tijd te nemen om afspraken te maken over wat optimaal samenwerken voor ons betekent.
Tip: Organiseer en faciliteer een gesprek waarin je elkaar beter leert kennen en afspraken maakt over hoe je optimaal samenwerkt. Je komt zo ver op de taak, als de relatie je toestaat. Investeren dus, in die fijne collega’s!
Storming: De Discussiefase
De Storming fase wordt gekenmerkt door (menings)verschillen. Na het maken van afspraken in de forming fase, worden ook andere standpunten en werkstijlen helder. Dit kan leiden tot spanningen. Maar wanneer er voldoende ruimte wordt gegeven aan verschillende zienswijzen, leidt dit juist tot verbetering.
Ook wij merkten dit in ons team. Wat voor het ene teamlid werkt, hoeft niet direct ook prettig te zijn voor de andere. Bijvoorbeeld: Als we een vraag hebben, bellen we elkaar dan via teams of telefoon, of sturen we elkaar een appje of een chat? En doe je dat spontaan, of ‘schiet je iets in’? Tijdens de forming sessie maakten we hierover afspraken, maar na een week of twee merkten we toch dat het niet prettig werkte voor ons. Wat fijn dat dit uitgesproken werd, zodat we weer wat nieuws konden proberen!
Tip: Storming is functioneel en productief, mits het respectvol en taakgericht gebeurt. Stimuleer het uitspreken van (andere) standpunten om er vervolgens nieuwe afspraken over te maken: Luister & pas aan.
Norming: De Integratiefase
In de Norming fase vallen de puzzelstukjes op hun plaats. Teamleden leren samen te werken, vertrouwen groeit en er ontstaan normen en waarden binnen de groep. Ook wij ervaarden na een paar weken de rust die bij de norming fase past. Hier en daar pasten we wat werkafspraken aan. En ook belangrijk: We proostten op de fijne samenwerking tijdens een CODE QUALITY TIME op het terras.
Tip: Vier successen en benadruk de voortgang die gemaakt wordt. Ieder teamlid levert een bijdrage aan het succes van het team, en het is belangrijk dat te waarderen.
Performing: Optimaal (samen)werken
Wij zijn als team aangekomen in de Performing fase. Wat is het heerlijk om na het formeren (elkaar leren kennen), stormen (uitspreken hoe het nóg beter kan), normeren (afspraken, vastleggen) alles weer wat losser te laten en samen te werken op basis van vertrouwen. Ons team voelt nu als een eenheid en onze samenwerking verloopt efficiënt en effectief.
Tip: Hou dat vast en geniet ervan! Dit is ook de fase dat er ruimte en energie is voor innovatie en verbetering.
Adjourning: De Afsluiting
In de Adjourning fase heeft een team de doelstellingen bereikt en een samenwerking kan tot een einde lopen. Deze fase draait om goede afronding, evaluatie en op een positieve manier afscheid nemen van de ontwikkeling van de afgelopen periode.
Tip: Zorg ervoor dat er ruimte is voor evaluatie en feedback, zodat je de volgende ontwikkeling start met de kennis en ervaring van de vorige.
Terug naar start…
Wij staan aan de start van Adjourning, want er is verandering op komst! Vanaf september starten er twee nieuwe collega’s bij Code Geel: Veronie en Elisa. Ook Cherique komt dit najaar weer terug van verlof.
Volgens Tuckman betekent dit dat we weer terug gaan naar forming. Wij hebben er zin in! Waardevol om opnieuw het gesprek te voeren over hoe optimaal samenwerken voor ons nieuwe team eruit ziet.
Meer weten of nieuwsgierig naar hoe wij teams kunnen faciliteren in hun teamontwikkeling? Neem gerust contact met ons op!